Nieuwetijds-kindercoach.nl

Advies en therapie

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Dat huisdieren een helende werking op ons mensen hebben is vooral de laatste jaren veel over gesproken en geschreven. Een uurtje wandelen met de hond ,de gekke capriolen van het dier, spelletjes en het lekker op schoot liggen van je kat kan een gevoel van ontspanning en rust geven, een lagere bloeddruk, een lager cholesterol gehalte en het minder eenzaam voelen. Aan een huisdier kun je je verhaal kwijt en je problemen vertellen.

Huisdieren veroordelen je niet, zijn nooit sacherijnig, zijn altijd beschikbaar en ze laten je zien wie je bent ongeacht hoe je er uit ziet of in het leven staat. Een huisdier is dan ook voor de meeste mensen een zeer gewaardeerd lid van het gezin.

Onderzoek heeft aangetoond aan dat kinderen uit gezinnen waar een huisdier aanwezig is minder vaak ziek zijn, ‘Een recent medisch onderzoek toont aan dat de interactie met een dier een positieve invloed heeft op de gezondheid van kinderen’. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het hier vooral een reductie betrof op het mogelijk ontwikkelen van astma en allergieën. Dit is zeer opmerkelijk omdat juist zo vaak bij kinderen met deze aandoeningen de aanwezige huisdieren uit het gezin weg moeten vanwege de gezondheid van het kind. Teruggetrokken kinderen, kinderen die bang zijn, kinderen die moeilijk te benaderen zijn of kinderen die zich niet willen laten aanraken kruipen uit hun schulp als ze in contact komen met dieren. Door contact met bijvoorbeeld dolfijnen leren kinderen spelenderwijs te werken aan een betere spraak of motoriek. Bij veel kinderen is oogcontact maken moeilijk maar door het werken met dolfijnen leren ze dat je voordat een dolfijn een commando opvolgt ze eerst oogcontact moeten hebben. Door deze ervaring krijgen kinderen meer zelfvertrouwen.

Ook is aangetoond dat over een periode van vijf jaar eigenaren van huisdieren minder vaak naar de huisarts gaan. Mensen die voortdurend een huisdier in hun bezit hadden waren de gezondste groep, de mensen die ten tijde van het onderzoek een huisdier aanschaften bleek de op één na gezondste groep. Mensen die nog nooit een huisdier hadden gehad waren de ongezondste groep.

Katten hebben een helende werking op het welzijn van zowel kinderen, volwassenen en ouderen. Bij kinderen helpt een kat bij het beter omgaan met familie en vrienden. Kinderen praten liever over hun gevoelens met hun kat dan met de ouders of een vriendje. Ze zien hun kat als een ‘hartsvriend’. Door te spelen met dieren worden kinderen afgeleid door pijn en verdriet bv. bij een ziekenhuisopname. Tieners met gedragsproblemen die hiervoor in internaten verblijven hebben vaak veel baat bij de omgang met dieren. De zelfwaardering van kinderen neemt toe en ze zijn minder vaak afwezig. Deze 'probleem' kinderen kunnen beter met hun emoties, zoals woede en zelfcontrole overweg en ook het zorgen voor elkaar nam toe.

Tieners met gedragsproblemen die hebben leren omgaan en werken met probleemhonden, hebben laten zien dat ze na ontslag uit het internaat niet opnieuw het verkeerde pad opgingen. De problemen die deze jongeren hadden bestonden uit asociaal gedrag, controle problemen en agressiviteit. De problemen van de honden waren overmatig blaffen, tegen mensen aan springen, agressiviteit en controle problemen. Door de training van de jongeren werd het plaatsen van deze honden in gezinnen beter mogelijk, omdat de gedragsproblemen van deze honden ook afnamen.

Bij ouderen kan een kat helpen bij het omgaan met stress en met de gevoelens van eenzaamheid. Ouderen kunnen hun diepste gevoelens met de kat delen wat vaak niet met de partner of familie kan. Maar ook kunnen huisdieren ouderen helpen bij het verwerken van verdriet na het overlijden van een partner.

Mensen die met Alzheimer in een verzorgingstehuis wonen kunnen zoals is gebleken in het onderzoek door de omgang met een huisdier zich beter concentreren, er is meer intensief contact tussen de mensen onderling, het aantal gedragsproblemen verminderd en het humeur verbeterd.

De invloed van huisdieren op personeel op de werkvloer hebben d.m.v een huisdier op de werkvloer dezelfde stressreductie als het hebben van een pauze. Werkend personeel voelt zich meer ontspannen omdat het huisdier alleen geaaid wil worden en verder geen eisen stelt. Frustraties op de werkvloer kunnen in alle rust met het huisdier gedeeld worden zonder dat men bang hoeft te zijn dat dit wordt doorverteld.

Al heb je nog zo'n rotdag gehad op het werk, een hond staat altijd vrolijk kwispelend je op te wachten, waardoor alle narigheid van je schouders glijdt.

Goede band tussen mens en dier

Alleen de aanwezigheid van een huisdier heeft dus al invloed op onze geestelijke en lichamelijke gesteldheid. Het belangrijkste is de goede band tussen mens en dier. Deze band is een kostbare relatie waar zowel mens als dier veel uit kunnen halen. Wat we niet moeten vergeten is dat vooral onze huisdieren ziekten van ons kunnen overnemen voordat we ze zelf krijgen. Onze huisdieren kunnen fungeren als sjamaan en nemen dus onze ziekten, stress, spanning ed. over en transformeren dit. Huisdieren kunnen hun diereigenaren enorm spiegelen. Het is daarom aan te raden als een dier ziek is ook de eigenaar te behandelen omdat anders het dier niet beter wordt.

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Kragt Training

Kragt-logo.png

Consult

Ik bied diverse type consulten, zowel vanaf afstand als face-to-face. Bekijk mijn werkwijzen en tarieven.

Plan een consult