Nieuwetijds-kindercoach.nl

Advies en therapie

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Tegenwoordig worden maar al te vaak de minder plezierige eigenschappen van kinderen door medicatie tegengegaan. Kinderen krijgen steeds meer ‘labels’ opgeplakt, waardoor er meer en meer gesleuteld wordt aan het kind.

Het besef als ouder zelf iets aan de situatie van je kind te kunnen doen wanneer het niet goed in zijn vel zit, vaak ziek, lusteloos of ongelukkig is, kan als een schok ervaren worden. Toch is het ook buitengewoon te beseffen dat onze kinderen ons werkelijk kunnen helpen wanneer we de moed hebben bij ons zelf naar binnen te kijken. Dat zij ons de mogelijkheid bieden om af te rekenen met onverwerkte delen uit het verleden. Wanneer je die tenslotte niet langer meer als ballast meezeult, zal dat zich ook spiegelen in je kind.

Spiegelen kan op verschillende manieren

Spiegelen kan op verschillende manieren. Het kan zijn dat jouw gedrag of bepaalde uitspraken die je doet gekopieerd worden door anderen. Een kind dat dezelfde reactie vertoont als jij wanneer je boos, verbaasd of verdrietig bent of een uitspraak die je eigenlijk helemaal niet bij een kind van een bepaalde leeftijd vindt passen maar die je wel bekend in de oren klinkt.

Spiegelen kan ook op een andere manier. Hooggevoelige kinderen voelen aan of gedrag echt is of aangeleerd. Een ouder die geduldig doet maar eigenlijk wil dat het kind opschiet zal te maken krijgen met een tegenstribbelend kind. De ouder weet dat als hij laat zien dat hij ongeduldig is het kind waarschijnlijk niet mee zal werken. Hooggevoelige kinderen prikken door gedrag heen en voelen dus dat de uiterlijk kalme ouder van binnen onrustig is en reageren op wat ze voelen bij de ouder en niet wat ze zien of horen.

Een leerkracht die vrolijk doet of aandacht veinst wordt ook moeiteloos doorzien. Wanneer een leerkracht moeite heeft met een leerling of met het gedrag van een leerling, maar dit kind hetzelfde wil behandelen als de ander leerlingen, wordt door alle hooggevoelige leerlingen doorzien. Een van de problemen hierbij is dat niet altijd de impact van eigen gedrag wordt onderkend. Een leerkracht die moeite heeft met een bepaalde leerling geeft deze signalen toch onbewust af. Gevolg is dat andere leerlingen deze signalen opvangen en de leerling zal door zijn medeleerlingen op dezelfde manier worden behandeld als de leerkracht doet.

Spiegelen is niet altijd leuk

Spiegelen is niet altijd leuk, meestal niet zelfs. Vooral kinderen laten je namelijk zien wat je liever niet ziet. Minder aantrekkelijke eigenschappen die je wel herkent van jezelf maar die je probeert te bedekken worden schaamteloos op je geprojecteerd. Wanneer je wel in de spiegel durft te kijken die je voor wordt gehouden en erkend dat dit inderdaad bij je hoort, dan is er absoluut sprake van persoonlijke groei. Persoonlijke groei is naar jezelf durven kijken zonder oordeel. Degenen die je de spiegel voor hielden oordeelden ook niet, waarom zou je het zelf doen? Hooggevoelige kinderen kunnen je heel oprecht confronteren met hun uitspraken. Dit zijn spontane reacties, zonder oordeel. In eerste instantie hebben de meeste mensen de neiging om dan de boodschapper te confronteren en zeggen dat deze brutaal is of alles ontkennen en zeggen dat hij het verkeerd ziet. Wanneer je niet direct reageert geef je jezelf echter de kans om de waarheid te voelen in de woorden en er je voordeel meedoen. Kennelijk wordt wat je zegt of doet anders ervaren dan je zelf in had kunnen schatten.

Hooggevoelige kinderen zijn eerlijk en oprecht, spontaan, rechtstreeks en bovenal echt. Kijken naar wat zij ons willen leren maakt ons rijker en geeft groei. Hooggevoelige kinderen willen niets liever dan van ons leren. Zij vragen ons om eerlijk en echt te zijn.

0
0
0
s2smodern

Kragt Training

Kragt-logo.png

Consult

Ik bied diverse type consulten, zowel vanaf afstand als face-to-face. Bekijk mijn werkwijzen en tarieven.

Plan een consult