Je bent nu hier: Start » Neutraliseren van verstorende stoffen » Echo’s tijdens de zwangerschap

Echo’s tijdens de zwangerschap

Verloskundigen en gynaecologen gebruiken een echoapparaat om de groei en ontwikkeling van het kindje in je buik te volgen. Het maken van echo’s is minder veilig dan gedacht. Dit terwijl een echo tijdens de zwangerschap als normaal wordt gezien.

Hoe werkt een echo?

Met een echo kan tijdens een zwangerschap de foetus, placenta, hoeveelheid vruchtwater en baarmoeder op een beeldscherm zichtbaar gemaakt worden.  Echografie werkt met geluidsgolven van een hoge frequentie die niet hoorbaar zijn voor mensen. Een echo kan inwendig gemaakt worden bij een zwangerschap korter dan 3 maanden of uitwendig vanaf 3 maanden. 

Hoeveelheid echo’s

Vroeger kreeg je tijdens je zwangerschap 2 echo’s aangeboden.  De laatste jaren worden er steeds meer echo’s aangeboden. Zo wordt er door verloskundigen steeds vaker een vroege echo bij een zwangerschapsduur van zeven weken uitgevoerd om te bepalen of er wel een embryo zichtbaar is. Ook worden er vaak groeiecho’s tussen de 22 en 40 weken gemaakt. Tenslotte wordt er nogal eens een liggingsecho rond de 36 weken gemaakt. Deze aanvullende echo’s werden normaal gesproken gemaakt als er een medische noodzaak was, maar veel verloskundigen maken deze echo’s tegenwoordig standaard om mogelijke risico’s te voorkomen. Ook kiezen veel zwangere vrouwen vaak voor een pretecho. Bij een pretecho is het mogelijk om 3D- of 4D-beelden van een kindje te zien. 

Zijn echo’s tijdens de zwangerschap veilig?

Bij de medische wetenschap is het bekend dat een echo in de eerste drie maanden een risico met zich mee brengt. Dit omdat echografie de weefsels van een foetus kan doen opwarmen. De mate van opwarming van het weefsel is afhankelijk van verschillende factoren. De absorptiegraad van het weefsel, de intensiteit van de geluidsgolven en de duur van de blootstelling spelen een belangrijke rol.

Opwarming weefsel

Men neemt aan dat vooral het hersenweefsel van embryo’s gevoelig zijn voor opwarming. Een temperatuurstijging van minimaal anderhalve graad kan tijdens de zwangerschap leiden tot aangeboren afwijkingen bij de baby, daarom wordt ook tijdens de zwangerschap een saunabezoek of een heet bad afgeraden. Geluidsgolven die door een echoapparaat geproduceerd worden, zijn een vorm van energie. Door deze energie kan de temperatuur van de foetus stijgen. Het staat vast dat echografie de weefsels van een foetus kan doen verwarmen, alleen zijn er geen goede metingen voor de mate van temperatuurstijging.

Vroege echo

Vooral aan het begin van een zwangerschap brengt een verhoging van de temperatuur risico’s met zich mee. Bij inwendige echo’s komen de geluidsgolven dichter bij een foetus dan bij een echo via de buik. Hierom kan men zich afvragen of een vroege echo wel verstandig is als er geen echte medische noodzaak voor is. Pretecho’s zijn vrijwel altijd uitgebreider dan medische echo’s, hierdoor duurt de echo langer en word de foetus dus langer aan de geluidsgolven blootgesteld. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van een echo voor een kindje in wording.

Een ander probleem is dat de scanintensiteiten die tegenwoordig worden gebruikt tot 6-8 keer hoger zijn dan in de jaren negentig, toen alle grote populatieonderzoeken naar de veiligheid van echografie gedaan. Dit betekent dat we geen gegevens hebben over de grote populatie die aangeeft of echoscopie met de frequentie en intensiteit die tegenwoordig gebruikelijk is, veilig is.

Mogelijke gevolgen echo’s tijdens de zwangerschap

Er zijn meerdere publicaties over de mogelijke gevolgen van echo’s tijdens de zwangerschap. De volgende dingen worden terug gezien, door het maken van echo’s, als kinderen hier gevoelig voor blijken te zijn:

 • Miskramen
 • Groeiachterstand
 • Door de echo ontstaat lichamelijk een verkramping, emotionele verstarring, psychische afweer.
 • Door de foetus word de trilling waargenomen als een constante hoge toon. Het geeft de foetus het gevoel door elkaar geschud te worden.
 • Kinderen die gedurende de zwangerschap teveel echo’s hebben moeten doorstaan, ondervinden blijvende schade in de emotioneel/psychische ontwikkeling.
 • Allerlei emoties worden versterkt, vooral angst.
 • Achterstand in de spraakontwikkeling
 • Toename linkshandigheid, vooral bij jongetjes
 • ADHD
 • Kenmerken van autisme
 • Problemen/achterstand in de (motorische)ontwikkeling

Doptone

Ook kan tijdens de zwangerschap (na 12 weken) gebruik gemaakt worden van een doptone om het hartje te kunnen horen.  In de eerste 12 weken worden de belangrijkste organen gevormd en daarom maakt men voor deze tijd liever geen gebruik van een doptone. Het is namelijk niet bekend wat voor effect het heeft op de orgaanvorming bij een foetus. Ook de bekende Angelcare apparaten vallen hieronder.

Al met al is het dus heel discutabel of een echo of doptone een positieve bijdrage levert aan de algemene gezondheid van het kindje in je buik. Je doet er daarom verstandig aan om de voordelen van een echo/doptone af te wegen tegen de mogelijke risico’s.  Echo’s kunnen net als het gebruik van een schedelelectrode, synthetische oxytocine en vaccinaties de primaire reflexen actief houden met alle gevolgen van dien.

Schedelelectrode

Een schedelelectrode wordt dan niet gebruikt tijdens de zwangerschap, maar bij een bevalling in het ziekenhuis wel. In de volksmond wordt een schedelelectrode een inwendige CTG genoemd. CTG, omdat de hartslag van je baby in de gaten gehouden wordt.

Als aanstaande moeder krijg je te horen dat men een plakkertje of draadje op het hoofdje van je baby aanbrengt en dat je zo meer bewegingsvrijheid hebt dan met een buikband. Wat men je niet vertelt, is dat het eigenlijk geen plakkertje of draadje is, maar een spiraalvorming iets dat zonder verdoving in het hoofdje van je baby geschroefd wordt. Je kan je voorstellen, dat je baby enorm schrikt van die plotselinge pijn, vol in de stress gaat, weg wil duiken in je bekken en daardoor juist de hartslag omhoog gaat.
Daarnaast is er een grotere kans op infectie en je baby krijgt een wondje op het hoofdje dat kan gaan ontsteken. Schiet de electrode los, moet het opnieuw. Als je vliezen nog niet gebroken zijn, moeten ze gebroken worden, wat er voor zorgt dat de bevalling heftiger kan zijn en meer kans op medisch ingrijpen geeft. Al met al absoluut geen onschuldig iets.