Je bent nu hier: Start » Neutraliseren van verstorende stoffen » Effecten synthetische oxytocine moeder en kind

Effecten synthetische oxytocine moeder en kind

De meeste vrouwen bevallen in het ziekenhuis, al dan niet met medisch ingrijpen. Steeds vaker zien we dat de weeën worden opgewekt met behulp van synthetische oxytocine (Syntocinon). Bij een bevalling in het ziekenhuis, is dit vrijwel standaard protocol. Dit weeënopwekkende middel wordt gebruikt bij een inleiding, als bijstimulatie als de ontsluiting niet vordert, bij iedere keizersnede, maar ook als stimulatie voor de toeschietreflex bij borstvoeding. Synthetische oxytocine gebruik tijdens of na de bevalling, kunnen bij moeders en kinderen die hier gevoelig voor zijn, een hele andere uitwerking hebben.

Wat doet lichaamseigen oxytocine?

Lichaamseigen oxytocine speelt een belangrijke rol tijdens de zwangerschap en bevalling. Oxytocine is een weeënopwekkend middel en het zorgt tijdens het geven van borstvoeding ervoor dat de melkproductie sneller op gang komt. Het maakt dat we ons gelukkig voelen. Het verlaagt de bloeddruk en heeft invloed op het stressniveau. Mensen die veel aandacht en warmte van anderen krijgen hebben een beter afweersysteem en voelen zich gelukkig en tevreden. Het is het bekende knuffelhormoon. Lichaamseigen oxytocine speelt een grote rol in de eerste hechting tussen moeder en kind.

Oxytocine tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling komt een grote hoeveelheid lichaamseigen oxytocine vrij. Het veroorzaakt het samentrekken van de baarmoeder, zodat je kindje geboren kan worden. Het lichaam maakt niet continue oxytocine tijdens de bevalling aan, het komt in fasen wanneer het nodig is. Oxytocine remt namelijk de aanmaak van endorfine, een natuurlijke lichaamseigen pijnstiller. Om die reden zorgt ons lichaam voor een perfecte wisselwerking tussen deze twee. Op een gegeven moment is er een duidelijke piek in de aanmaak van lichaamseigen oxytocine te zien, dit zorgt voor het natuurlijke en snelle verloop van je bevalling. Na de bevalling blijft je lichaam het hormoon aanmaken waardoor de baarmoeder gestimuleerd wordt de placenta (nageboorte) uit te drijven.

Vrouwen die te zwakke weeën hebben of waarvan de weeën vertragen of wegvallen, worden steeds vaker geholpen met synthetische oxytocine(Syntocinon) als bijstimulatie. Ook het inleiden van een bevalling gebeurt bij 1 op de 5 vrouwen, middels dit synthetische hormoon. Helaas zie je hierdoor steeds meer kunstverlossingen als een keizersnede, vacuümpompverlossing of tangverlossing ontstaan. Bij iedere geplande keizersnede wordt ook Syntocinon gebruikt om bloedverlies te beperken.

Lichaamseigen oxytocine versus synthetische oxytocine

De natuurlijke aanmaak van lichaamseigen oxytocine is niet te vergelijken met synthetische oxytocine (Syntocinon). Ook blijkt dat tijdens een bevalling de natuurlijke aanmaak van lichaamseigen oxytocine verdrongen of onderdrukt wordt door de synthetische oxytocine met alle gevolgen van dien. Toediening van synthetische oxytocine vindt vaak plaats via een infuus, maar wordt ook wel per injectie in je been toegediend. Ook combinaties daarvan komen voor. Als de borstvoeding niet voldoende op gang komt, wordt vaak ook nog eens een neusspray met synthetische oxytocine voorgeschreven om deze te bevorderen. Naast dat de hechting tussen moeder en kind flinke problemen kan geven, kan een pasgeboren baby de synthetische oxytocine niet verwerken in dat kleine lijfje.

Kenmerken van synthetische oxytocinebelasting

Als moeder

Klachten die je als moeder kunt hebben na synthetische oxytocine gebruik zijn:

  • Een vervreemd gevoel van jezelf
  • (postnatale)depressie
  • Geen band met je kindje voelen
  • Het gevoel voor seks is weg, dit gevoel komt zelfs na een jaar of langer niet terug. Je kunt je ook geïrriteerd naar je partner voelen
  • Een ‘vlak’ gevoel: alle vreugde is weg
  • Borstvoeding komt moeilijk of niet op gang, of de productie is heel laag
  • Onrust of gejaagd gevoel
  • Moeite om opnieuw zwanger te worden vanwege een hormonale disbalans

Bij baby of kind

Klachten die je baby kan hebben, maar die je ook kunt zien bij wat oudere kinderen na gebruik van synthetische oxytocine zijn:

  • Ernstige in -en doorslaapproblemen
  • Onrust en angst
  • Baby’s willen heel vaak de borst, kunnen alleen tot slapen komen met een tepel in de mond
  • Overstrekken bij huilbuien, verzorging of maar blijven huilen zonder aanwijsbare reden
  • Je baby is extreem alert vanaf de geboorte, lijkt alles mee te krijgen terwijl je kindje de eerste 6 maanden de meeste tijd hoort te slapen
  • Hechtingsproblemen
  • Plotselinge extreme woede uitbarstingen of een heel kort lontje hebben, wat geen fase meer is
  • Stemmingswisselingen
  • Extreem aanhankelijk, even uit het beeld verdwijnen levert enorme stress op. Ook zijn er kinderen die zich juist extreem afzetten tegen een of beide ouders en willen niet geknuffeld worden
  • Kinderen die niet tot slapen komen zonder dat de moeder erbij is
  • Baby’s die alleen maar gedragen willen worden
  • Allergieën(koemelkallergie of andere voedingsintoleranties)
  • Prikkelgevoeligheid
  • (Motorische)ontwikkelingsproblemen

Bij veel hooggevoelige kinderen, maar zeker bij hooggevoelige kinderen met een sterke wil, zie ik in de praktijk dat ze geboren zijn met synthetische oxytocine in hun lijfje. Deze baby’s en kinderen zijn hun basisveiligheid kwijt en staan volop in de overlevingsstand.

Uitwerking synthetische oxytocine op de ontwikkeling van een kind

Synthetische oxytocine zorgt ervoor dat de primaire reflexen, die zo belangrijk zijn voor een goede ontwikkeling, niet van nature remmen. Neutraliseren van de Syntocinon zorgt ervoor dat deze chemische belasting uit hun lijfje aangepakt word waardoor de randvoorwaarden om zich weer normaal te kunnen ontwikkelen, aanwezig zijn. Het kan wel zo zijn, dat na het neutraliseren, de primaire reflexen weer behandelt moeten worden om tot optimaal resultaat te komen.  De primaire reflexen laten behandelen zonder te neutraliseren op de Syntocinon is eigenlijk dweilen met een open kraan, de integratie van de primaire reflexen duurt daardoor veel langer en de klachten blijven terug komen.  

Over de effecten van Synthetische oxytocine bij moeder en kind is er een onderzoek geweest. In dit onderzoek is gekeken naar de relatie tussen het toedienen van synthetische oxytocine tijdens of direct na de bevalling en het optreden van depressies en angststoornissen in het eerste jaar na de bevalling. Ook de ruggenprik in combinatie met synthetische oxytocine is hier in meegenomen. Arjen Pasma(homeopaat) heeft een boek geschreven over dit onderwerp: Oxytocine, knuffelhormoon met kartelrand

Wil je meer weten?

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp en heb je nog vragen, of ben je nieuwsgierig wat ik hierin voor jullie/jouw kind kan betekenen? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Waarderingen van blije ouders

Hieronder staan enkele mooie reviews die ik heb ontvangen van blije ouders die ik heb geholpen met de vragen/uitdagingen die ze hadden m.b.t. hun kind(eren).