De Landau Reflex verhoogt in buikligging de spierspanning in rug en nek. Dit kan helpen bij het trainen van het zicht. De Landau Reflex wordt ook wel de “Happy Reflex” genoemd. Hij heeft veel invloed op levensvreugde. Deze reflex is eigenlijk een overgangsreflex en geen primaire reflex. Dat wil zeggen dat met deze reflex, bepaalde ontwikkelingsstappen makkelijker gaan.
De Landau Reflex helpt bij
- coördinatie van boven- en onderkant van het lichaam
- coördinatie van voor- en achterkant van het lichaam
- ontwikkeling van de grove motoriek
De Landau Reflex heeft verschillende stadia van ontwikkeling. Vanaf 4 weken kan een baby vanuit buikligging het hoofd optillen. Na nog een maand wordt ook de borst opgetild. Met 4 maanden worden hierbij ook de benen opgetild. Pas rond de leeftijd van 3 jaar raakt deze reflex helemaal geïntegreerd. Het kind kan dan op de buik liggen en hoofd, armen en benen optillen.
Wat als de landau reflex niet geïntegreerd is
Als deze reflex aanwezig blijft, kan deze zorgen voor een lage spierspanning in de nek en rug. Dit kan concentratieproblemen opleveren. Ook kan deze reflex er voor zorgen dat de beenspieren erg gespannen zijn en dat een kind als het valt zijn handjes niet uitsteekt. De knieën staan vaak “op slot”. Op latere leeftijd kan dit leiden tot artrose, slijtage en pijn in de knieën. De Landau reflex verbindt lichaamshouding met emoties van vreugde en geluk. Bij depressieve volwassenen, is deze reflex over het algemeen niet geïntegreerd.