Je bent nu hier: Start » Synthetische vitamine K

Synthetische vitamine K

Elke pasgeborene in Nederland, krijgt direct na de geboorte synthetische vitamine K toegediend. Voorheen was dit via een druppel in het mondje van je kindje, maar om in Europa het protocol gelijk te trekken, nu ook in Nederland door middel van een injectie. Als ouders mag je de injectie weigeren! Wil je niet dat je kindje direct na de geboorte vitamine K toegediend krijgt, vermeldt dit dan in je geboorteplan. Omdat hiervoor eigenlijk nooit toestemming gevraagd wordt en vaak vluchtig tussendoor, denken kersverse ouders dat dit normaal is. Het advies is om ook als je borstvoeding geeft, de eerste 3 maanden extra vitamine K toe te dienen.

Laag gehalte vitamine K

Alle baby’s hebben normaliter een vitamine K gehalte, waarvan gezegd wordt dat dit laag is, maar in feite is dit voor baby’s normaal. Bij een traumatische bevalling, zoals bij een tangverlossing speelt vitamine K een belangrijke rol om bloedingen te voorkomen. Dan kunnen bloedingen in het hoofdje serieuze complicaties geven. Hoewel moedermelk een laag gehalte aan vitamine K bevat, is colostrum, de melk die de eerste dagen na de bevalling wordt geproduceerd, juist rijk aan vitamine K.

Navelstreng goed uit laten kloppen

Aanleggen van de baby direct na de geboorte is daarom belangrijk. Ik geloof dat baby’s worden geboren met alles wat ze nodig hebben. De lengte van hun navelstreng maakt het bijna altijd mogelijk voor ze om hun moeders borst te bereiken en om te drinken terwijl de placenta nog met de baarmoeder verbonden is. Tevens is het belangrijk om de navelstreng niet te snel door te knippen, maar even te wachten tot het grootste deel naar de baby is gevloeid. Eén van de voordelen is dat er een grotere hoeveelheid bloedplaatjes is, die van belang zijn bij de bloedstolling. Er is een mogelijk verband tussen vitamine K tekort en het vroegtijdig doorknippen van de navelstreng. Het is dus zeer de vraag of het noodzakelijk is om vitamine K als supplement toe te dienen aan baby’s van wie de navelstreng goed is uitgeklopt.

Onderzoek

Een onderzoek na het toedienen van vitamine K, heeft uitgewezen dat het routinematig toedienen van vitamine K niet vrij is van valkuilen. Een bloeding mag dan een serieuze aandoening zijn voor de baby’s die het hebben, maar als er tussen de 10.000 en 25.000 baby’s vitamine K moeten krijgen om één geval te voorkomen, moeten we ons afvragen of het dat waard is. De hulpstoffen in de injectie zijn niet gering.

Hulpstoffen vitamine K injectie

  • Glycocholzuur: een geconjugeerde zuur, bestaande uit glycocoll en cholinezuur, aanwezig in gal van verschillende dieren, in de vorm van een natriumzout.
  • Natriumhydroxide (E 524): Bijtende soda, wordt gebruikt als gootsteenontstopper.
    Gevaren volgens International Chemical Safety Cards: De stof is zeer bijtend voor de ogen de huid en de luchtwegen. Bijtend bij inslikken, Inademing van een aerosol van deze stof kan longoedeem veroorzaken. Herhaald of langdurig huidcontact kan huidontsteking veroorzaken. Milieugegevens: Deze stof kan schadelijk zijn voor het milieu. Blootstelling: voorkom alle contact!
  • Lecithine (E322) Veel mensen zullen misschien verbaasd zijn te horen dat er voedingsolie in injecteerbare vaccins zit. De oorspronkelijke formule van het vitamine K-vaccin bevatte ricinusolie. De 2006-herformulering van K1 verving de ricinusolie door lecithine afkomstig van soja en ei. Vanwege de kruisreactiviteit van moleculaire gewichten van soja en pinda, kan sojaboon bij sommige baby’s voor pinda en boomnoot overgevoeligheid zorgen. Geneesmiddelen die sojalecithine bevatten, kunnen ernstige allergische reacties veroorzaken bij patiënten die allergisch zijn voor pinda’s of soja. Dit weet je nog niet als je baby net geboren is.
  • Zoutzuur (E507) Zoutzuur wordt in zeer kleine hoeveelheden in zwembaden gebruikt
  • Water voor injectie

Bijwerkingen

Een overdosering synthetische vitamine K kan de volgende bijwerkingen geven:

  • Geelzucht (gele huid en/of ogen)
  • Buikpijn
  • Verstopping
  • Zachte ontlasting
  • De indruk dat je kindje zich niet lekker voelt
  • Onrust
  • Huiduitslag
  • Verandering in de werking van de lever (die gezien wordt in bloedtesten)

Mocht je het gevoel hebben dat je kindje last heeft van de toegediende vitamine K, dan is er de mogelijkheid de belasting te neutraliseren.

Bron: NVKP